Wat is synthwave?

Synthwave is een subgenre binnen de elektronische muziek en wordt beïnvloed door films en videogames uit de jaren ´80 van de vorige eeuw. Daarnaast zijn artiesten als Jean-Michel Jarre, John Carpenter, Vangelis en Tangerine Dream ook van grote inspiratie geweest. Halverwege de jaren ´00 begint dit subgenre te bloeien en verder te groeien. De muziek en artwork van de covers kenmerkt zich door de sci-fi en horror stijl uit dit illustere decennium. Soms heeft het ook wel veel weg van de hedendaagse Cyberpunk stijl. Andere namen die ook wel voor synthwave worden gebruikt zijn dreamwave, outrun, retrowave en futuresynth.

De Franse artiesten David Grellier (College), Kavinsky, en Justice worden gezien als de pioniers van dit subgenre. Zij waren op hun beurt weer flink beïnvloed door de Franse house-stroming met artiesten als AIR, Daft Punk, Modjo, Motorbass en Stardust.

Toen in 2011 de film Drive uitkwam en de soundtrack uit alleen muziek van synthwave artiesten bestond kreeg de muziekstroming een enorme boost en veel nieuwe fans erbij.

Vanuit Nederland is Timecop1983 een zeer bekende en gerespecteerde artiest binnen de internationale synthwave scène. Verder speelt DJ Devereaux 85 ook een belangrijke rol in de Nederlandse synthwave scène met zijn Urban Road Records platenmaatschappij en ¨1984 Night at the Arcade¨ clubnachten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!