maandag 18 februari 2019

Een ode aan HAL Laboratory, Inc.

Dit is een ode aan de makers van Kirby, de kleine roze held, die mij zoveel veel plezier bij het gamen heeft gegeven. Dit is een ode aan de makers van Kirby, van wie ik al aardig wat titels heb weten uit te spelen. En ik ben echt geen goede gamer, al zeg ik het zelf. Dit is een ode aan de makers van Kirby en van Air Fortress, Kabuki, Lolo en Mother (EarthBound). Dit is een ode aan HAL Laboratory, Inc.!

Dit logo wordt vanaf 1998 gebruikt

Geschiedenis van HAL Laboratory, Inc.


HAL Laboratory, Inc. is opgericht in februari 1980. Hoewel het bedrijf officieel onafhankelijk is, wordt het veel gelieerd aan Nintendo. De reden om voor HAL te kiezen is dat het steeds één letter voorblijft op IBM. Althans, dit is wat oud-werknemer en voormalig Nintendo president Satoru Iwata (rust in vrede) ooit heeft gezegd op een persconferentie.

In het begin maakte HAL games voor meerdere platformen, zoals de MSX en Commodore. Met de komst van het Nintendo Family Computer System (Famicom) in 1983 begon HAL de game Eggerland over te zetten naar de nieuwe spelcomputer en het uiteindelijk ook verder te ontwikkelen tot The Adventures of Lolo.


De jaren erna werd er gewerkt aan games als Air Fortress, Star Gate, Milli Pede, Joust, Firebam, Rollerball, New Ghostbusters II, Metal Slader Glory, Kabuki Quantum Fighter, Championship Rally en Space Defence Force.


De komst van Kirby


Dan verschijnt in 1992 er op de Gameboy een nieuwe kleine held met een schattig, roze uiterlijk. Het is Kirby en met zijn eerste avontuur Kirby´s Dream Land heeft HAL Laboratory Inc. iets bijzonders in handen. De game krijgt positieve recensies van de games journalisten en de geboorte van een nieuwe serie is een feit. Kirby´s Dream Land gaat in de eerste jaren meer dan 1,3 miljoen keer over de toonbank. En dat voor een testpersonage, wat dat was Kirby eigenlijk, tijdens de ontwikkeling van de game.

In maart 1993 verscheen Kirby´s Adventure voor het Nintendo Family Computer System in Japan en later dat jaar voor het Nintendo Entertainment System in Noord-Amerika en Europa. In deze game kreeg Kirby voor het eerst de mogelijkheid om vijanden in te slikken en hun eigenschappen over te nemen. Dit iconische kopieergedrag zal in de vele games die daarna nog volgen verder worden gebruikt.


In 1993 verruilden vele gamers hun Nintendo Entertainment System voor de Super Nintendo, de 16-bit console, en daar verschenen ook nog meerdere Kirby games op.

Wat misschien niet iedereen weet, is dat HAL Laboratory Inc., ook een significante bijdrage heeft geleverd aan de Pokémon en Super Smash Bros. series.

Dus met al deze prachtige een succesvolle gamereeksen heeft HAL Laboratory Inc. een zeer belangrijke rol gespeeld in de levens van vele Nintendo gamers en daarmee verdient dit bedrijf dan ook een diepe buiging. Hartelijk dank HAL Laboratory Inc. voor al die jaren vol speelplezier en ga alstublieft zo nog een tijdje door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!