maandag 8 mei 2023

De terugkeer van (retro)game tijdschriften

De laatste jaren heeft er een opleving plaatsgevonden van nieuwe (retro)game tijdschriften. Veelal gerealiseerd met behulp van crowdfunding initiatieven en gemaakt door een club van (semi)professionele schrijvers en grafici. Het gemis van het bladeren door een tijdschrift en de teloorgang van vele legendarische titels tijdens de verdere ontwikkeling van het Internet speelt een grote rol om juist nu weer te beginnen met een eigen tijdschrift. En dat dit lukt, bewijst wel het aantal crowdfunders wat meehelpt om een stukje nostalgie uit de jaren ´90 en ´00 nieuw leven in te blazen.

De terugkeer van (retro)game tijdschriften

In dit blog zet ik een selectie van interessante (retro)game tijdschriften voor je op een rijtje.

Amiga Addict Magazine
Amiga Addict is een tijdschrift geheel gewijd aan de Commodore Amiga. Gemaakt door een enthousiaste groep liefhebbers in het Verenigd Koninkrijk.

Cool Sh#t Magazine en System Gamer Magazine
Waar Cool Sh#t zich meer richt op Pop Culture uit het verleden, is System Gamer een tijdschrift met focus op retrogames. De beide tijdschriften worden door Cool Shop uitgegeven en zijn prachtig vormgegeven.

E1M1 Magazine
E1M1 is een tijdschrift wat zich geheel richt op het First-Person Shooter subgenre. Verwacht games van vroeger, het heden, indie en triple-A titels.

Eight Bit Magazine en Retro Format
Waar Eight Bit Magazine zich speciaal op het 8-bit tijdperk zich richt, pakt Retro Format het breder aan en kijken zij ook naar 16- en 32-bit computers en consoles.

Freeze64
Freeze64 is een tijdschrift gericht op de Commodore 64. C64-fanaat Vincenzo Mainolfi zorgt ervoor dat deze legendarische computer niet in de vergetelheid raakt en voorziet wereldwijde fans van nieuwe (achtergrond)informatie.

From Gamers Magazine
Dit tijdschrift richt zich niet alleen op het verleden, maar beschrijft ook de huidige games-industrie met verslagen, recensies en informatie over aankomende games. Heb je de Engelse taal goed onder de knie, dan kan je je als schrijver aanmelden.

Old School Gamer Magazine
Old School Gamer Magazine is één van de langst bestaande tijdschriften over Arcade en Retro Gaming in Noord-Amerika. Naast de fysieke uitgaves is er ook een digitale variant voor lezers vanuit de hele wereld.

Ninty Fresh Magazine
Voor wie de Nintendo tijdschriften uit Nederland en het buitenland nog enorm mist, kan Ninty Fresh Magazine dit gat misschien wel opvullen. Met een mix van oud & nieuw, mooie covers en een professioneel team achter de schermen is dit één van de beste (retro)game tijdschriften van het moment.

Patch Magazine
Patch Magazine is een onafhankelijk tijdschrift wat zich richt op de indie game scène. 

SEGA Powered
SEGA kan niet vergeten worden, dacht een groep Engelse professionele schrijvers en daarom brengen zij SEGA Powered uit. Zeer goed en voor iedereen die SEGA een warm hart toedraagt. 

Shmup Mania
Shmup Mania is een tijdschrift gemaakt door een enthousiaste groep Braziliaanse shoot ´em up fans. De tijdschriften zijn in het Portugees geschreven, maar van de eerste editie is er ook een Engelstalige versie uitgekomen. Of dat in de toekomst opnieuw gebeurt is nog onzeker.

Lees ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!