woensdag 9 mei 2018

Hoe check je de waarde van een NES game?

Wanneer je begint met het verzamelen van NES games (of games voor een andere console) heb je waarschijnlijk geen onuitputtelijke bronnen tot je beschikking. Het is daarom aan te raden om zoveel mogelijk informatie in te winnen om tot goede deals te komen. Dit blog probeert je op weg te helpen.

Waar vind ik retro games?


Nou, om daar antwoord op te geven is misschien wel heel makkelijk. Namelijk overal! Natuurlijk op het web of in (kringloop)winkels, maar ook op rommelmarkten en beurzen. Wist je dat er voor retro games zelfs ook al eigen beurzen zijn in Nederland, Belgiƫ en Duitsland? Neem voor meer informatie een kijkje in mijn agenda.

Wanneer je de game hebt gevonden, die je wilt toevoegen aan je collectie, op bijvoorbeeld Marktplaats of eBay zie je dat er wordt gevraagd om een bod te doen of dat er al een vaste prijs is vastgesteld. Dan is het handig om meer te weten te komen over de game en wat andere aanbieders er voor zouden vragen. Maar waar begin je dan?

Je kan verder spitten op Marktplaats om verder te zoeken naar aanbieders van dezelfde game en wat zij er voor vragen. Dit geeft je al een aardig beeld, maar let wel op de staat waarin het spel wordt vertoond. Games waarvan het doosje in perfecte staat nog is of geen krassen bevat is veel meer waard dan een game waarvan het doosje is gescheurd of de flappen van ontbreken. Hetzelfde geldt wanneer alleen maar de cartridge wordt verkocht. Een ander belangrijk punt om mee te nemen is de zeldzaamheid van een game. Games die worden uitgebracht wanneer er net een nieuwe console is verschenen, worden waarschijnlijk minder verkocht aangezien vele mensen games voor de nieuwe console willen. Hierdoor zijn er minder op de markt aanwezig, wat dan weer de prijs verder omhoog drijft. Een mooi voorbeeld is Little Samson, die in maart 1993 voor de NES verscheen in Europa. Met een kleine oplage en lage marketing budgetten viel de game minder op en lag de focus meer op het aanbod voor de Super Nintendo die een klein jaar eerder in Europa op de markt kwam. Spaar dus maar eerst flink wil je deze titel aan je collectie toevoegen!

Websites ter vergelijking van de prijzen


Twee websites die ik wil bespreken zijn Game Value Now en PriceCharting. Hier kan je op titel zoeken en vind je een indicatie van de prijs in verschillende vormen (los, compleet, nieuw, geklasseerd, alleen de box of handleiding). Algoritmes worden losgelaten op verschillende bronnen waaronder eBay en zodoende komt men tot een bepaalde waarde van de verkochte game.

Handig naslagwerk: NES PAL-B Price Guide 2017


Op de eerste editie van de Retro GameCon Zwolle in februari 2017 kocht ik op de stand van NES Commando de NES PAL-B Price Guide 2017. In dit mooie boekje vind je een overzicht van alle 339 Europese NES games (PAL-B regio) met de bijbehorende prijzen (los en compleet) en de verkrijgbaarheid. Erg handig om te hebben en hopelijk komen ze snel weer met een herziene versie.

NES PAL-B Price Guide 2017 cover

NES PAL-B Price Guide 2017 inside

Tot slot...


Hopelijk heeft dit blog je een beter beeld gegeven van wat er komt kijken bij het bepalen van de waarde van een NES game! Verschillende aspecten als de staat van de game en de beschikbaarheid op de markt zorgen voor een hoge of lagere prijs. Doe goed je huiswerk, vergelijk de prijzen, check goed de staat van de game en vergeet de actualiteit niet. Hedendaagse hypes drijven de prijzen van retro games ook omhoog. En aangezien de populariteit rondom retro games de laatste jaren enorm is, betalen we nu misschien wel meer dan ooit voor games die we aan onze collectie willen toevoegen. Ja, het leven gaat niet altijd over rozen voor retro games verzamelaars...Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!