zondag 26 mei 2019

Boekverslag: The NES Encyclopedia - Every Game Released for the Nintendo Entertainment

Enkele weken geleden viel met een plof op de deurmat er een pakketje binnen waar ik al maanden naar uitkeek. In het pakketje zat namelijk het boek The NES Encyclopedia: Every Game Released for the Nintendo Entertainment van de Engelse games journalist Chris Scullion (redacteur geweest bij het UK Official Nintendo Magazine). Heb ik nu eindelijk een boek in bezit met een gedegen overzicht van alle games uitgebracht op het Nintendo Entertainment System?

The NES Encyclopedia - Every Game Released for the Nintendo Entertainment

Ik weet niet meer precies wanneer, maar ergens in de tweede helft van vorig jaar kwam ik dit boek tegen op Amazon.co.uk. Ik raakte meteen geïnteresseerd en maakte een pre-order aan. Helaas duurde het allemaal iets langer dan gepland voor dat het boek werd uitgebracht. Maar wie rustig afwacht die wordt beloond.

Inhoud van The NES Encyclopedia


Het 270 pagina´s tellende boek is naast het voorwoord door Julian ´Jaz´ Rignall, een introductie van Chris zelf en de geschiedenis van het Nintendo Entertainment System opgedeeld in twee gedeelten: alle games met een Nintendo licentie (714 in totaal) en de games zonder een officiële licentie (162 in totaal).

Het leuke van dit boek is dat alle games de liefde en aandacht krijgen die ze verdienen. Chris weet op een hele toegankelijke manier een pakkende beschrijving te geven over elke game met leuke feitjes en de nodige Engelse humor. Ik dacht al veel te weten, maar dat klopt dus niet.

The NES Encyclopedia - Every Game Released for the Nintendo Entertainment

Natuurlijk krijgen de games als Castlevania, Metroid en de drie Super Mario Bros. delen extra aandacht in dit boek. Deze en andere klassiekers maakten het Nintendo Entertainment System tot de iconische console die het vandaag de dag nog steeds is.

Wat ik een extra pluspunt vind bij de beschrijving van de games is dat er wordt aangegeven waar deze game is uitgebracht (Europa of de Verenigde Staten). Het blijft jammer dat er vele mooie titels nooit in Europa zijn verschenen (snik, snik...).

Games voor de Nintendo Family Computer (Famicom) zijn niet meegenomen in dit boek. Een begrijpelijke keuze, maar ik hoop dat we in de toekomst hier ook een soortgelijk boek van kunnen bemachtigen.

Het ultieme naslagwerk voor de NES verzamelaar


Dit boek maakt mij heel blij en is precies wat ik nodig heb als games verzamelaar voor het Nintendo Entertainment System. Het geeft mij de nodige inspiratie bij het zoeken naar titels voor mijn collectie en daarnaast ook nieuwe informatie over de games zelf. Hulde voor de auteur Chris Scullion. Met bloed, zweet en tranen heeft hij een prachtig boek geschreven.

Gezien het succes van dit boek komt er ook een naslagwerk voor de Super Nintendo: The SNES Encyclopedia. Gaaf!

De komende jaren kan ik weer flink vooruit en valt er nog genoeg voor mij te ontdekken. Ga maar eens na dat het domein met onofficiële games voor mij nog onontgonnen terrein is.

Ik heb met dit boek weer zin om op speurtocht te gaan. Waar zal ik beginnen?

The NES Encyclopedia - Every Game Released for the Nintendo Entertainment

Bestel je eigen exemplaar van The NES Encyclopedia

Wil je ook je eigen exemplaar van The NES Encyclopedia: Every Game Released for the Nintendo Entertainment? Ik denk haast van wel. Klink op onderstaande affiliate link en bestel je boek. Veel plezier.


2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen! Lijkt me een schitterend boek. Pat "The NES Punk" Contri maakte eerder al iets soortgelijks, maar deze ziet er eigenlijk mooier uit en ik heb meer vertrouwen in Scullions schrijfkwaliteiten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je bericht. Het is zeker een schitterend boek. Ik ben niet bekend met het werk van Pat Contri. Wel van Jeremy Parish (Good Nintentions: 30 Years of NES: An Unofficial Survey of the Nintendo Entertainment System), ook een leuk boek.

      Verwijderen

Dank voor je bericht!