zondag 4 augustus 2019

Interview met Mantus

Bescheidenheid siert de mens. Een prachtige uitspraak die misschien wel van toepassing is op de Nederlandse synthwave producer Mantus. Zijn eerste twee singles behoren tot mijn favoriete nummers van 2019. Ik blijf zeggen dat we hier een groot talent in ons midden hebben en dat ik enorm uitkijk naar de nieuwe muziek die Mantus gaat uitbrengen. Ik ben dan ook erg blij dat ik Mantus heb kunnen interviewen en nodig iedereen van harte uit naar de muziek van deze topper te luisteren.

You can read here the English version of my interview with Mantus.

Mantus

Marc, kan je een korte introductie van jezelf geven?
Ik produceer onder de naam Mantus en woon in Amsterdam. Een stad waar de dance music erg floreert. Het produceren van muziek doe ik al vanaf mijn twaalfde. Ik ben begonnen op de Amiga met het programma FastTracker. Voordat ik begon met het produceren van muziek luisterde ik al naar van alles. Mijn helden waren bijvoorbeeld Jimi Hendrix, Led Zeppelin en heel veel hardcore punk en metal bands. Tot ik de eerste jungle / drum ´n bass (dnb) hoorde. Ik was gelijk hooked en begon dit ook te produceren. Ik ging met vrienden (shout out naar Ferry) elk dnb feest af dat er bestond. Ik kom dus eigenlijk uit de dnb scène waar ik nog veel kennissen heb. Maar als ik nu uit ga is het vooral metal, punk of synthwave dus (en af en toe nog dnb)!

Waarom heb je ervoor gekozen om synthwave muziek te gaan produceren?
Het begon, zoals bij vele anderen waarschijnlijk, bij de film Drive en natuurlijk met name de soundtrack. Maar ik ging pas synthwave maken nadat ik van DAW (Digital Audio Workstation) was veranderd en een tutorial zocht die mij een beetje de DAW kon leren. Ik kwam bij de Timecop 1983 tutorial uit en ik begon zo synthwave te produceren en mij verder in de muziek te verdiepen. Synthwave was ook de eerste muziek waarbij ik een nummer echt af maakte, haha.

Met welke software/hardware werk je in de studio?
Ik gebruikte vroeger Reason maar nu FL Studio.

Welke synthwave artiesten inspireren je bij het maken van muziek?
Dat zijn toch wel Waveshaper, Red Marker, Wice, Terrordyne, Caspro.

Je eerste twee singles Robocop en Maze Runner zijn recentelijk uitgebracht via Retro City Records. Wat waren de reacties op je debuut nummers?
Ik was enorm verrast hoe goed ze zijn opgepakt. Vooral als je bedenkt dat Robocop het eerste synthwave nummer is wat ik heb gemaakt. Zelf ben ik ¨soundwise¨ niet echt meer happy met het nummer Robocop omdat ik qua production level nu veel verder ben. Maze Runner gaat echt enorm goed en heeft recentelijk zelfs op Nightride.FM een positieve recensie gekregen. Maar jij blijft de eerste blogger die positief over mij heeft geschreven.


Wat zijn je verdere plannen op muzikaal gebied voor dit jaar?
Ik heb nu ongeveer zes nieuwe nummers die door Retro City Records zijn getekend. Eén van die had ik eigenlijk puur voor de lol gemaakt uit een construction kit maar deze is echt vet geworden dus die wordt ook uitgebracht. Eigenlijk had ik dit nummer voor mezelf alleen gemaakt, aangezien het toch wel erg moeilijk was in het begin. Dit is wel eenmalig. Ik produceer nu in een enorme flow en ik maak op dit moment echt veel nummers af.

Ik vind je één van de grootste talenten binnen de synthwave scène op dit moment. En ik denk dat ik niet de enige ben. Voel je misschien al een bepaalde mate van druk bij het maken van nummers of denk je daar anders over?
Ik voel om eerlijk te zijn echt helemaal geen druk en ik zie mezelf niet als een groot talent hoor. Ik werk momenteel als hulpverlener in de GGZ en ik vind mijn werk erg leuk. Misschien voel ik geen druk omdat ik ten eerste muziek voor mijn plezier maak.

Bestaat er de mogelijkheid dat je live gaat optreden in de toekomst?
Ik weet niet of ik ga optreden, want ik vind de anonimiteit wel lekker. Maar zeg nooit nooit! Als ik genoeg geld verdien voor een goede laptop haha...

Tot slot, wat is je favoriete film uit de jaren ´80 en waarom?
Blade Runner! De sfeer, de dialogen...een classic! RIP Rutger!!


Je kunt Mantus volgen op:

1 opmerking:

  1. Ok dan goed bezig!! Ennuh je bent geen hulpverlener maar hoopverlener!! Keep up the good vibe in zuidoost en met je toffe muziek. C u soon big hug Flo

    BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je bericht!