donderdag 5 september 2019

Interview met RED-EYED MACHINE

Liefde voor muziek! Dat geldt zeker voor de Nederlander RED-EYED MACHINE, die helpt bij het organiseren van metal en darksynth shows. Hij is nauw betrokken bij de organisatie van het komende optreden van Magic Sword op 29 september in Bibelot. In dit interview kun je alvast lezen waarom dit een magistrale avond gaat worden.

RED-EYED MACHINE

RED-EYED MACHINE, kan je ons een korte introductie geven?
RED-EYED MACHINE is een darksynth project dat een voortzetting is van mijn oude project VERDICT. Dit is begonnen in 1993 en bestond een paar jaar. RED-EYED MACHINE bestaat uit muziek uit die tijd, maar ook uit nieuwe muziek. Daarnaast doe ik DJ-sessies met de beste darksynth en synthwave tracks die er zijn. De oude muziek uit het VERDICT tijdperk is vooral computer demo-stijl achtig met een donker randje. Soms zitten er wat gesamplede gitaren in van metal bands. Met het nieuwe materiaal ben ik nog druk bezig, maar gaat qua richting uit naar darksynth met een licht metal randje. Ik probeer vooral nummers te maken die qua compositie interessant zijn. Veel synthwave tracks duren vrij lang en hebben veel herhaling. Dat kan zeker een bepaald gevoel geven, maar is nu al zo vaak gedaan. Ik kies voor de afwisseling en kortere tracks.

Thematisch pak ik terug op de gevaren van technologische voortgang. Het is met vlagen eventjes actueel in de media. De gevaren van robots, artificial intelligence, zelf-lerende computers, maar de aandacht ebt dan snel weer weg. In de jaren ´80 verschenen veel films over dit onderwerp. Het leek toen onrealistisch en futuristisch, maar we leven nu daadwerkelijk in een tijd waarin dit een gevaar is!

Als kind van de jaren ´80, welke films/cartoons/games kan je je nog herinneren uit je kindertijd en spelen deze ook vandaag nog een rol ter inspiratie bij het maken van nieuwe muziek?
Teveel om op te noemen. Ik was al op vroege leeftijd gek op films, tekenfilms en games. En nog steeds! Zo kijk ik nog regelmatig naar Transformers, de oude tekenfilm dus en niet de slechte films van de afgelopen jaren. M.A.S.K., He-Man, Thundercats, The Real Ghostbusters, Turtles, GI-Joe, maar ook meer obscure series als Jayce and the Wheeled Warriors, Starcom en Black Star. Ik kijk ook vaak naar Arnold Schwarzenegger films, maar ook andere actie films of klassiekers als Back To The Future en E.T.. De laatste tijd kijk ik minder bekende, vaak low budget, sci-fi en horror. Er is zoveel gemaakt dat ik als kind niet kon, of mocht kijken. Het liefst speel ik nog oude PC/NES games, of in een Arcade Hal. Al heb ik weinig tijd hiervoor door al mijn muziekwerk. Zo speelde ik laatst Ghostbusters uit 1984 op de Commodore 64...fantastische game, vooral voor die tijd. Toen ook de film maar weer eens gekeken.

Films en soundtracks zijn zeker een invloed. Maar dan vooral de meer duistere sci-fi films. The Terminator, The Running Man, Robocop, Total Recall, Blade Runner, Mad Max. Actie met een goed verhaal en iets wat ik mis in hedendaagse films.

Naast het produceren van eigen tracks help je ook nieuwe darksynth acts aan optredens. Hoe gaat dit in zijn werk?
Ik ben een soort adviseur en bandscout voor metal shows voor de zaal Bibelot in Dordrecht. Ben daar niet in dienst of vrijwilliger, maar ik help gewoon uit liefde voor de muziek daar waar ik kan. Ik vind het gewoon tof als er leuke shows zijn in Dordrecht. Vanuit die rol probeer ik nu ook darksynth optredens op te zetten door producers en tours bij Bibelot te tippen. Ik denk dat de synthwave, en dus ook darksynth, scène enorm aan het groeien is. Ik probeer daar bij te helpen, want de artiesten verdienen het. Magic Sword is de eerste show. Mogelijk komt er nog een tweede aan en hopelijk daarna nog veel meer. Dus iedereen komen. Wordt het een succes dan kunnen we het vaker doen!

Je bent nauw betrokken bij de organisatie van het komende optreden van Magic Sword. Wat kunnen de bezoekers verwachten op zondag 29 september in Bibelot?
Ten eerste natuurlijk een super gaaf optreden van Magic Sword. Als ik de video's online mag geloven spelen ze met met een live band bestaande uit drums, gitaar en natuurlijk synthesizer. Visueel zit het er ook verzorgd uit, met veel neon en visuals. Kijk maar eens op YouTube. Denk dat het een zeer sfeervol optreden gaat worden dat de vette muziek goed ondersteund.

Zelf draai ik voor Magic Sword erg toffe en energieke tracks en ga ik het waarschijnlijk visueel ook aankleden met een lichtshow en 80's video sci-fi en technoir beelden! Past helemaal binnen het concept van RED-EYED MACHINE. Laten we er een mooi feestje van maken!

Wat kunnen we nog meer van je verwachten aan muzikale projecten de komende tijd?
Ik wil nog niet teveel vrijgeven over RED-EYED MACHINE, maar ik werk toe naar een EP. Momenteel ben ik wel vooral bezig met mijn black/death metal band ONHEIL en nemen wij momenteel een nieuw album op. Dus wanneer de RED-EYED MACHINE release klaar is, geen idee nog. Ik kan je wel vertellen dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Dus de EP is klaar wanneer het echt goed klinkt.

Op zondag 29 september bij het optreden van Magic Sword sta je achter de draaitafels. Welke muziek neem je zeker mee in je koffer?
Het leuke aan zo'n DJ-set show is natuurlijk dat het publiek een beetje verrast wordt haha. Ik kan je wel vertellen dat de nadruk ligt op de grotere darksynth artiesten gecombineert met opkomend darksynth talent. Ik denk dat dat men dan wel een beetje kan raden welke producers ik dan bedoel. Ik moet even kijken hoe het publiek reageert, maar ik zal waarschijnlijk ook best wel wat klassieke synthwave muziek gaan draaien.

Meer informatie over het optreden van Magic Sword lees je op de website van Bibelot!

Je kunt RED-EYED MACHINE volgen op:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!