woensdag 23 oktober 2019

Interview met Sheaf

De Nederlandse synthwave producer Sheaf verraste ons dit jaar met zijn nieuwe album ¨Providence¨. Een prachtig album voor nu en met een mooie muzikale toekomst in het verschiet gaan we zeker nog meer horen van Sheaf. Maar eerst tijd voor een leuk en interessant interview.

You can also read the interview in English.

Sheaf

Sheaf, kan je een korte introductie van jezelf geven?
Sheaf is de naam die ik gebruik voor mijn synthwave releases. Overdag werk ik als freelance programmeur en in mijn vrije tijd zit ik vaak muziek te maken. Ik heb van 2000 tot 2008 veel elektronische muziek in verschillende genres geproduceerd en dan met name drum & bass. Daarna heb ik een hele tijd amper iets gedaan op muzikaal gebied, maar een jaar of twee geleden heb ik de draad weer opgepakt met synthwave muziek.

Waarom heb je ervoor gekozen om synthwave muziek te gaan produceren?
In eerste instantie ben ik synthwave muziek gaan maken omdat ik een virtual reality experience wilde maken waarbij de muziek centraal staat. Hierbij wist ik ook meteen dat het synthwave moest worden. Ik had op dat moment het genre net ontdekt via Mitch Murder. Het raakte meteen een snaar bij mij.

Hoe zijn de reacties op je laatste album ¨Providence¨?
Hoewel ik nog niet een groot publiek heb zijn de reacties die ik tot nu toe heb gehad erg positief. Dat geeft motivatie om meer luisteraars proberen te vinden en natuurlijk om nog meer synthwave te maken.


Kan je iets vertellen over de totstandkoming van dit album?
Terwijl ik bezig was met de muziek voor mijn VR project merkte ik dat ik synthwave muziek ook nog eens leuk vond om te maken. Ik had niet de frustraties die ik bij het maken van andere genres altijd had. Ik kon dan ook niet stoppen toen ik eigenlijk al voldoende tracks had en besloot om een volledig album te maken. Uiteindelijk had ik een stuk of 60 grove schetsen voor nummers, waarvan ik er 12 heb uitgewerkt tot volledige nummers voor het album.

Met welke software/hardware werk je in de studio?
Voor hardware heb ik geen ruimte, dus ik doe alles met software. Ik heb wel wat spullen aan de kant geschoven om een MIDI keyboard neer te kunnen zetten. Ik wil graag snel verschillende akkoordprogressies uit kunnen proberen en met muisklikken is dat nogal lastig. Qua software gebruik ik Reaper als DAW (digital audio workstation) met een verzameling plug-ins die ik de afgelopen 2 jaar heb aangeschaft. Voor synthwave muziek maak ik veel gebruik van FM8, SQL8, de KORG collection, Waves Element, en Valhalla VintageVerb.


Welke tip(s) kan je meegeven aan (beginnende) synthwave producers?
1) Vergelijk, terwijl je afmixt, regelmatig je mix met die van andere goed geproduceerde tracks. Dat helpt je om objectief te blijven over je eigen mix en om een goede balans te houden. Een tool als Magic AB kan hierbij nuttig zijn, maar ik laad meestal gewoon een paar referenties in de DAW en zorg ervoor dat ik snel heen en weer kan switchen met behulp van markers.
2) Produceer muziek in verschillende genres, niet alleen synthwave. Interessante ontwikkelingen in een bepaald genre zie je regelmatig ontstaan door invloeden uit andere genres.

Welke synthwave artiesten inspireren je bij het maken van muziek?
Er zijn veel synthwave artiesten die mij in zekere mate geïnspireerd hebben en het is moeilijk om ze allemaal op te sommen. Een aantal van mijn favorieten zijn Timecop1983, Crockett, Mitch Murder, Duett, Compilerbau, OGRE en Lost Years.

Wat zijn je verdere plannen op muzikaal gebied voor dit jaar?
Ik ga rustig verder om nog meer synthwave muziek te produceren. Er zweven een aantal idee├źn voor tracks door mijn hoofd, die ik zeker nog uit wil werken. Misschien komt er volgend jaar dan wel een tweede album. Anders zeker wel een EP.

Bestaat er de mogelijkheid dat je live gaat optreden in de toekomst?
Nee, die mogelijkheid is er niet. Een jaar of 15 geleden heb ik een tijdje opgetreden als drum & bass DJ, maar dat was uiteindelijk toch niet iets waar ik heel erg blij van werd. Ik sta liever in de zaal dan op het podium denk ik.

Wat is je favoriete film uit de jaren ´80 en waarom?
Bloodsport, met Jean-Claude van Damme. Deze film heb ik als kind heel vaak gekeken en daar heb ik goede herinneringen aan. Vooral nostalgie dus denk ik. De soundtrack is ook fantastisch!

Je kunt Sheaf volgen op:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!