dinsdag 17 maart 2020

Album van de week: Allegria van MicroMatscenes

Het album van deze week is Allegria van MicroMatscenes.

Album van de week: Allegria van MicroMatscenes

Bij het moment van schrijven is het nieuwe album ¨Allegria¨ oftewel opgewektheid van de Italiaanse synthwave producer MicroMatscenes net 24 uur uit. ¨Allegria¨ is een eerbetoon aan de Italiaanse pop cultuur van de jaren ´80 en begin jaren ´90. De tijden van Rocky IV, de Fiat UNO, Italiaanse soaps, maar ook van slechte tv, corrupte politici en sociale problemen. MicroMatscenes geeft hier muzikaal gezien zijn eigen visie op met dit album. En hij zingt voor het eerst ook op een eigen nummer.

Het album begint met een intro waarin MicroMatscenes zichzelf voorstelt op een oude stoffige radio en op een grappige manier het tweede nummer Tra le Fiamma e le Stelle (tussen de vlammen en de sterren) introduceert. Een heerlijk retrowave nummer vol met jaren ´80 synth-pop invloeden. Kan zo op de radio worden gedraaid.

De andere nummers zijn allemaal instrumentaal waarvan sommige samples bevatten van oude televisieprogramma´s. Het tempo van de nummers wisselt enorm. Zo voel je je emotioneel bij nummers als Faded Photos, No Pain en Soap Opera, maar raak je aan de andere kant weer vol van energie bij nummers als Dad bought you a Nintendo (met lekker gitaarwerk), Allegria! en A Horrible Night (voorzien van een dreigende synthesizer melodie). Het nummer UNO, true passion klinkt als een mix tussen synthwave en modern funk waarbij je wordt getrakteerd op een heerlijke baslijn.

Wanneer je mij naar mijn favoriete nummer vraagt, dan geef ik je als antwoord: Dad bought you a Nintendo. Ten eerste omdat deze voorzien is van lekkere chiptune geluiden, maar meer ook vanwege mijn eigen passie voor de legendarische 8-bit spelcomputer.

¨Scenes¨ was al een goed album, maar ¨Allegria¨ vind ik nog beter en ik kijk nu al uit naar het derde album van MicroMatscenes. Dat wordt weer opnieuw een hemels geschenk!

Conclusie

Het nieuwe album ¨Allegria¨ van MicroMatscenes kon op geen beter moment uitkomen. Dit album is aan de ene kant een eerbetoon aan vroegere tijden, maar kan ook gezien worden als een stimulans voor de toekomst (die we zelf in de hand hebben). Je smelt weg bij de muziek, zinkend in een vat vol nostalgische gevoelens, waarna je weer opgewekt wakker wordt in een goede stemming. Grazie mille MicroMatscenes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!