vrijdag 6 november 2020

M.A.S.K., iconisch speelgoed uit de jaren ´80

M.A.S.K., wie is er niet mee opgegroeid? Ik kan mij dit speelgoed nog goed herinneren uit mijn jeugd. En daarnaast natuurlijk de tekenfilmserie. De Mobile Armored Strike Kommand van Matt "Hunter/Cowboy" Trakker tegenover het Vicious Evil Network of Mayhem oftewel V.E.N.O.M. onder leiding van snorremans Miles "Wolf" Mayhem. Wat een prachtige tijd was dat!

M.A.S.K. logo

1985


In 1985 bracht speelgoedfabrikant Kenner Products het speelgoed rondom M.A.S.K. op de markt. Er werd daarnaast ook een tekenfilmserie uitgebracht om het speelgoed verder te promoten. Van de tekenfilmserie verschenen er twee seizoen en 75 afleveringen in totaal. De serie werd geproduceerd door DIC Enterprises Inc, en in Nederland uitgezonden door de TROS (met Nederlandse stemmen van Peter Lusse, Hero Muller en Hetty Heyting). 

De tekenfilmserie was een strijd tussen goed en kwaad. Er werd gebruikt gemaakt van auto´s die konden transformeren in gevechtsvoertuigen en zowel de agenten als criminelen droegen helmen - MASKS - met superkrachten. 

In de tekenfilmserie kon natuurlijk al het speelgoed goed worden gepresenteerd en nieuwe personen en voertuigen worden geïntroduceerd aan het jonge publiek. Een truc die eerder ook goed werkte met het speelgoed en andere merchandise van Transformers en G.I. Joe.


Het speelgoed


Wanneer we verder naar het speelgoed kijken, moeten we het eerst over de dozen hebben die er naar mijn mening altijd heel cool hebben uitgezien. Het logo geplakt op een rode streep en daaronder het voertuig plus de bijbehorende bestuurder, eigenlijk heel simpel maar zo doeltreffend en herkenbaar. 

M.A.S.K. - Thunderhawk

Het speelgoed zelf, gemaakt van plastic, was sterk van kwaliteit en zag er gelikt uit. Urenlang heb ik gespeeld met verschillende voertuigen als Thunderhawk, Jackhammer, Wildcat, Condor, Bullet en Vampire. Helaas heb ik nooit Switchblade (het vliegtuig) gehad. Maar ja, je kan niet alles hebben en mijn ouders hadden mij toch zeker wel enorm verwend met de andere voertuigen. O ja, T-Bob en Scott ontbraken gelukkig ook niet. 

M.A.S.K. - T-Bob en Scott

De toekomst


Een paar jaar geleden vernam ik dat Hasbro en Paramount plannen hebben om een real-life film van M.A.S.K. te maken. Helaas is het nog steeds stil en zal het in deze huidige tijd nog wel even duren voordat we de film in de bioscoop kunnen zien. Maar ik heb goede hoop en kijk uit naar de nieuwe merchandise lijn die zeker zal worden uitgebracht. Heerlijk om weer opnieuw te kunnen spelen met al dat prachtige speelgoed. Het kind in mij kan niet wachten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!