dinsdag 24 november 2020

Mega Ran, fakkeldrager van de Nerdcore hiphop beweging

Nerdcore hiphop is een subgenre binnen de wereld van hiphop muziek. De term werd voor het eerst gebruikt rond de milleniumwisseling door MC Frontalot in het nummer Nerdcore Hiphop. Onderwerpen waarover gerapt wordt gaan van politiek naar wetenschap en science fiction (inclusief Star Wars) tot fantasy, computers en (retro)games. De Do-It-Yourself aanpak is belangrijk binnen dit subgenre en veel muziek wordt via het Internet (gratis) verspreidt. Iemand die een belangrijke bijdrage aan de Nerdcore hiphop beweging levert en wereldwijd respect heeft onder zijn fans is de Amerikaanse rapper Mega Ran.

Mega Ran

De echte naam van Mega Ran (voorheen Random) zoals in zijn paspoort staat is Raheem Jarbo. Geboren op 3 september 1977 in Philadelphia en naast rapper ook Chiptune DJ, label eigenaar en producer. Na zijn studie gaat Raheem aan de slag als leraar in het onderwijs, maar vanaf 2011 houdt hij zich fulltime bezig met muziek. 

In 2006 brengt Raheem zijn eerste album uit ¨The Call¨. Het balletje gaat pas echt rollen wanneer in 2007 het album ¨Mega Ran¨ uitkomt. Een eerbetoon aan de bekende Mega Man computerspelserie. Capcom, de uitgever en ontwikkelaar van de Mega Man games is meteen enthousiast en bezorgt Raheem een licentieovereenkomst en de mogelijkheid om op te treden op de Capcom-stand op Comic-Con in San Diego. Een paar jaar later, in 2009, verschijnt er een nieuw album gerelateerd aan Mega Man met als titel ¨Mega Ran 9¨.


Naast de verschillende albums rondom Mega Man brengt Mega Ran ook aan andere iconen uit de videogame-wereld een eerbetoon als Castlevania, Final Fantasy en Ghouls ´n Ghosts. Van die laatste game is onlangs nog het album ¨Ghouls 'N Ghosts 4¨ verschenen.


Ook game-ontwikkelaars weten Mega Ran te vinden en wordt hij gevraagd een muzikale bijdrage te leveren aan de games als Mighty No. 9, Monaco: What's Yours Is Mine en Tales of the Elements.

Al met al is Mega Ran een druk baasje die hele gave muziek, merchandise, podcasts en video´s blijft produceren. Mijn interesse voor Nerdcore hiphop is door Mega Ran zeker verder aangewakkerd en ik vind het heel gaaf hoe de oude 8-bit geluiden van legendarische spelcomputers als het Nintendo Entertainment System nog steeds in leven worden gehouden en worden gemixt met hedendaagse beats.


Andere Nerdcore hiphop artiesten


Voor wie interesse heeft in Nerdcore hiphop en naast de muziek van Mega Ran ook nog andere rappers wilt ontdekken, heb ik hier alvast een lijstje voor je gemaakt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!