maandag 8 maart 2021

Recensie: City Nights van Zak Vortex

Met City Nights heeft de Britse producer Zak Vortex zijn tweede synthwave album in zeer korte tijd uitgebracht. Drie maanden na zijn debuut Neon Horizon. Nu hoor je vaak mensen zeggen dat het tweede album lastiger is om te maken en het eindresultaat niet altijd het niveau haalt van het eerste album. Geldt dit ook voor City Nights?

City Nights van Zak Vortex

Net als Neon Horizon kent City Nights ook een intro- en outro nummer waartussen zich negen fantastische nummers bevinden die zeer goed het geliefde jaren ´80 geluid weergeven. Het begint met City Nights waar je de bekende quote ¨You ever dance with the devil in the pale moonlight?¨ van Jack Nicholson als Joker uit de film Batman (1989) hoort terugkomen. Ik kreeg meteen kippenvel tijdens het beluisteren naar dit nummer. 

Zak Vortex weet heel goed hoe hij dromerige melodieën in up-tempo nummers moet verwerken. Luister maar eens naar het nummer Power Drift en hoor hoe de zoete synthesizerklanken versmelten in de beat en later het lekkere gitaarwerk. 

Het nummer Journey Of The Sorcerer lijkt zo uit een jaren ´80 fantasy film te komen. Op de een of andere manier had ik het gevoel op de verkeerde been te worden gezet, maar als de hoofdmelodie opeens binnenvalt ervaar je een gevoel van euforie. Heel knap gedaan.

Het album kent overwegend instrumentale nummers, maar er is een nummer waarop wordt gezongen. Op Saw You In A Dream neemt The Safety Word het zangwerk voor hun rekening en hebben zij ook de tekst geschreven. Zak Vortex heeft hun originele nummer tot een krachtige synthwave track weten om te bouwen.

Om terug te komen op mijn vraag uit de inleiding kan ik het volgende antwoord geven: Nee, dit geldt niet voor Zak Vortex. Zak Vortex heeft namelijk met City Nights een verdomd goed tweede album uitgebracht wat het niveau van het eerste album weet te overtreffen. Dit gegeven maakt me enthousiast voor de toekomst en voor de nieuwe albums die (hopelijk) gaan uitkomen. Zak Vortex is een synthwave producer om serieus rekening mee te houden! 

Conclusie

City Nights van Zak Vortex is een heel goed album en elk nummer is een genot om naar te luisteren. Het klassieke jaren ´80 synthesizer geluid weet Zak Vortex vandaag de dag in ere te houden, zij het op zijn eigen manier en met natuurlijk de hedendaagse technologie. Ga dus snel naar Bandcamp en schaf dit album aan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!