woensdag 7 februari 2024

KEIhard: Death metal bands uit Amersfoort

Zo´n anderhalf jaar geleden begon mijn interesse voor death metal te groeien. De energie die deze muziek uitblaast, sloeg bij mij in als een bom. Een fijne manier om al je frustratie en pijn in kwijt te raken. Wat mij vooral aantrok waren de Nederlandse death metal bands. En het verbaasde mij eerlijk gezegd hoe hoog de kwaliteit wel niet ligt. Veel bands uit dit kleine land kunnen zich meten met de wereldtop en zij verdienen meer aandacht dan dat er nu is. Of dit gaat veranderen betwijfel ik. Daar is dit subgenre simpelweg te klein voor binnen de muziekindustrie. Toch is de lange geschiedenis van de Nederlandse death metal muziek iets om trots op te zijn en is zij hedendaags nog altijd springlevend.  

Als inwoner van de gemeente Amersfoort leek het mij interessant te schrijven over death metal bands uit de Keistad. Welke bands komen hiervandaan? Hoe ontstond het allemaal? En wat brengt de toekomst ons? In dit blog probeer ik de antwoorden voor je te vinden.

Wat is death metal?

Death metal is een subgenre van heavy metal, ontstaan uit de jaren ´80 thrash metal en hardcore punk. De muziek is vooral te herkennen aan de snelheid, het ´volle´ geluid (distortion) van de gitaren en de diepe grommende of schreeuwende vocalen (ook wel grunten genoemd). Death metal muzikanten zijn technisch gezien enorm goed onderlegd en gebruiken vaak ingewikkelde ritmewisselingen. De muziek kan voor de leek als een enorme geluidsbrij overkomen, maar het is geen gemakkelijk genre om uit te voeren. De teksten gaan vooral over pijn, lijden en de vergankelijkheid.

Amersfoort, de Keistad 

Amersfoort is een stad en gemeente in het oosten van de provincie Utrecht en in het midden van Nederland. Er wonen ruim 160.000 inwoners binnen de gemeente en is daarmee de zestiende stad van Nederland qua bevolkingsaantal. De stad ligt tegen de Bijbelgordel aan en kent meerdere geloofsovertuigingen. Of de afkeer tegen religie een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Amersfoortse death metalscène is moeilijk te zeggen. Dat het jongeren altijd heeft gemotiveerd om zich tegen gevestigde ordes te verzetten is wel één ding wat zeker is. 

In de jaren ´80 en ´90 van de vorige eeuw pionierden muzikanten als Edwin Nederkoorn, Mathieu van Hamersveld en Winfred Koster met het death metal geluid. Deze muzikanten begonnen samen muziek te maken en startten de band Pleurisy. De death metalscène groeide in Amersfoort en muzikanten begonnen naast hun eigen band ook op projectbasis nieuwe muziek te maken. Hieruit kwam, onder andere, in 2002 Bloodphemy voort die onlangs nog hun nieuwe geweldige album ¨Dawn of Malevolence¨ uitbrachten. 

Bloodphemy - Dawn of Malevolence (2023)

Naast alle vrolijkheid binnen de scène is er helaas ook sprake geweest van groot verlies. Zo hebben Thomas Wouters (Bodyfarm) en Quint Meerbeek (Bloodphemy, Bodyfarm en Codex Mortis) het aardse leven te snel verlaten. In 2019 overleed Thomas vlak voor het verschijnen van het album ¨Dreadlord¨ aan de gevolgen van kanker. Quint Meerbeek overleed eind vorig jaar. Mogen zij rusten in vrede...

Bodyfarm - Dreadlord (2019)

Onderstaand overzicht geeft je een overzicht van death metal bands uit Amersfoort die nog steeds muziek uitbrengen of al uit elkaar zijn gegaan.

Actieve bands:

Alterizer
Bloodphemy
Bodyfarm
Codex Mortis
Deathmarch
Houwitser
I, Forlorn
Shoot The Messiah
Tragacanth

Non-actieve bands:

Algos
Animosity
Baatezu
Cavitation
Cutting Daisy
Khaoz
Nuisance
Pleurisy
Whispering Gallery

Notificatie: het kan goed zijn dat dit overzicht niet correct of compleet is, waarvoor mijn excuses alvast!

De toekomst van death metal in Amersfoort

Hoe de toekomst er precies uit zal zien weet niemand. Maar wat je wel alvast in je agenda kunt noteren zijn de volgende data:

  • Vrijdag 16 februari 2024: Bloodphemy en Project Pain treden op in de Boothill Saloon Amersfoort.
  • Donderdag 14 maart 2024: Cryptopsy, Atheist, Almost Dead en 72 Legions treden op in Fluor.
  • Vrijdag 24 mei 2024: Codex Mortis brengt het nieuwe album ¨Tales of Woe¨ uit.
  • Zaterdag 25 mei 2024: TER ZIELE, Sordid Empire en Solace treden op in Fort33 (te Leusden).
  • Woensdag 3 juli 2024: VADER, Bio-Cancer en Warside treden op in Fluor.
  • Zaterdag 6 juli 2024: Willems Wondere Weiland in Hooglanderveen. De line-up is nog niet bekend maar er zullen zeker ook wel interessante (death) metal bands gaan optreden.
  • Zaterdag 14 september 2024: Bloodfest V met onder andere Bodyfarm, Bloodphemy, Codex Mortis en Doomas in Fort33 (te Leusden).

Death metal is en zal er voor altijd zijn in Amersfoort. Nieuwe bands zullen hun intrede maken en oude bands blijven hopelijk nog een tijdje doorgaan. Het vlammetje zal dus nooit uitgaan. En ik hoop er nog voor lange tijd van te mogen genieten.

Gebruikte bronnen voor dit blog:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!