zaterdag 16 maart 2024

Interview met Michael Steenbergen, organisator Gamebeurs Drenthe

Met nog ruim een half jaar te gaan, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de eerste (retro)game beurs in de provincie Drenthe. Op zondag 6 oktober kunnen we allemaal naar Sporthal Activum te Hoogeveen om op zoek te gaan naar nieuwe pareltjes voor onze collecties. Maar er is meer te beleven en daarover lees je alles in dit interview met Michael Steenbergen, organisator van Gamebeurs Drenthe.

Gamebeurs Drenthe, 6 oktober 2024 in Hoogeveen

Michael, kun je jezelf even voorstellen?
Ik ben Michael Steenbergen, woonachtig in Hoogeveen samen met mijn vriendin en van beroep commercieel filmmaker. Ik maak video’s voor verschillende bedrijven en instellingen. Daarnaast houd ik mij bezig met 3D printen onder de naam M-Prints waar mijn vriendin mij op de beurzen mee helpt.

Op 6 oktober vindt de eerste (retro)game beurs van Drenthe plaats in Hoogeveen. Wat gaf jou de doorslag om dit te organiseren?
Als retro gameverzamelaar ga ik al jaren naar de beurzen door Nederland en sinds kort dus als standhouder met M-Prints. De beurzen zijn mooi verspreid over het jaar denk ik, maar de locaties zijn bijna altijd een dik uur rijden voor mij. Alleen Zwolle is in dat opzicht nog dichtbij. Ik sta zelf ook op beurzen in België dit jaar, waarbij we een overnachting boeken omdat we anders echt ´s nachts al weg zouden moeten. Voor een standhouder wel te doen, maar voor de gemiddelde bezoeker allemaal te ver weg als je uit de noordelijke provincies moet komen. Drenthe was nog compleet “vrij” qua gamebeurzen en toen dacht ik: dit kan ik zelf!

Wat kunnen de bezoekers op 6 oktober verwachten?
Iedere beurs heeft z’n unieke elementen. Wat ik zelf in Hoogeveen wil doen is er echt een dagje uit van maken. Niet alleen voor de fervente verzamelaar die lekker solo wil gaan struinen, maar ook vriendengroepen en gezinnen niet vergeten. Naast dat er handelaren en webshops staan met consoles, games, TCG en Funko’s, is de mate van particuliere verzamelaars die dubbelen verkopen of de collectie willen uitdunnen ook hoog. Ook zijn er standhouders met sieraden, kleding en allerlei andere zaken die betrekking hebben op de gaming scène. Veel zelfgemaakte dingen. Ook ben ik flink aan de slag als het gaat om entertainment en animatie. Er is een karikaturist, men kan zelf gamen op (retro) consoles en zo staat er nog meer echt heel tofs in de steigers waar ik graag wat over wil vertellen, maar nog bezig ben met de details. Op de website www.gamebeursdrenthe.nl en de Facebook-pagina komt al het nieuws te staan.

Kun je wat zeggen over de ¨retroscene¨ in het noorden van het land?
Ik denk dat gamers overal zitten. Of het nu casual of hardcore is. Ik moet daarbij gelijk zeggen dat ik voor mijn directe omgeving niet echt meer een beeld heb. We hadden Gameshop Play-It in Hoogeveen, maar inmiddels bestaat deze niet meer. Als ik bijvoorbeeld in Appingedam of Winschoten kom, merk ik echt dat die winkels ook een soort “hub” zijn. Heel knap van die eigenaren hoe ze eigenlijk in de hoek van Nederland zulke toffe shops weten te runnen. Eigenaren die zelf ook echt gamers zijn. Naar de beurzen kijkende merk ik dat mensen overal vandaan komen. Natuurlijk heb je in Hengelo het oosten goed vertegenwoordigd en heeft Tilburg het voordeel van veel Belgische bezoekers en mensen uit het westen voor wie dat makkelijker te rijden is, of schijnt te zijn. Maar zodra iets goed bereikbaar is, je een beurs goed vermarkt, weet men het te vinden. Bovenin Groningen is eens een onderzoek geweest en de gemiddelde bezoeker wil voor een dagje uit vaak wel anderhalf uur rijden. Voor Hoogeveen wil ik natuurlijk Drenthe wakker schudden, maar iedereen is welkom!

Nu Hoogeveen wordt toegevoegd aan het rijtje plaatsen waar (retro)game beurzen worden georganiseerd (Heerenveen, Joure, Zwolle, Hengelo, Tilburg en voorheen Apeldoorn en Schiedam) is mijn vraag aan jou of je vindt dat er nog meer plek is voor dit soort beurzen in Nederland?
Niet veel, maar ik denk het wel. Als je de kaart van Nederland erbij pakt, teken je nu eigenlijk een J uit met de plaatsen die je noemt. Het noorden is nu met Drenthe erbij goed vertegenwoordigd denk ik, ook als je kijkt naar de spreiding van de beurzen door het jaar heen. Je bent hier vlot via de snelweg, we hebben een treinstation en de bushalte stopt bij de beurslocatie. Misschien de markt rond de hoofdstad? Ik noemde al dat ik merk dat er in Tilburg ook relatief veel randstedelingen zijn. De markt zal een keer verzadigd raken, maar ik weet zeker dat men graag nog fysiek struint over een gamebeurs in plaats van een paar tabbladen van webshops en Marktplaats open heeft staan. Daarbij ook: weet je niet wát je zoekt online, dan vind je het ook nooit. In het nieuws was afgelopen week ook dat steeds meer bedrijven die online actief werden in coronatijd, nu op zoek zijn naar een fysieke plek. Wat helpt in de (retro) gamewereld is dat het meeste op een beurs niet nieuw is. Men wil even voelen, testen, de boekjes zien, het schijfje aan de onderzijde, en noem maar op.

Wat zijn jouw favoriete spelsystemen en games?
Van kleins af aan Nintendo. Altijd wel de PC erbij voor de Red Alerts en GTA’s van deze wereld, maar de consoles en handhelds van Nintendo zijn altijd al mijn go-to spelsystemen. Op dit moment moet ik wel zeggen dat de game-pc veel stil staat door de Steam Deck. Wat ik speel is heel divers. Op de Switch nu nog steeds Tears of the Kingdom, Mario Wonder is bijna uitgespeeld, maar ook Kingdom Two Crowns. Vorige week kwam ik er achter dat deze ook op Apple Arcade staat, en zo zit je ook opeens weer te gamen op je iPad. Op de Steam Deck ben ik bijna klaar met Carrion, zit ik in Doom Eternal en wil daarna Hitman weer oppakken (ben ergens halverwege deel 2 blijven hangen). Daarbij heb ik ook een gigantische backlog. Het helpt niet dat ik daarbij ook allerlei parels van de GameCube, DS, GBA, Wii en 3DS verzamel die ik wil spelen. Mijn favo systeem aller tijden is toch wel die kubus. Komt ook door nostalgie, maar wat een toppers zijn daarop verschenen. Een paar jaar geleden pas kennis gemaakt met Paper Mario: The Thousand Year Door en ik denk dat ik dat toch wel de beste vind van dat systeem.

Naast de organisatie van de beurs, het uitbreiden van je collectie, doe je ook aan 3D printen. Wat kan je hierover vertellen?
Ja ik noemde het al even, maar 3D printen is begonnen met mijn filmwerk. Ik zocht een onderdeel, was niet los te koop en kwam op een forum terecht waar men zelf aan het knutselen was geslagen. Zelf research gedaan, een 3D printer gekocht en aan de slag ermee. Als je dan bezig bent komt daar langzaamaan van alles bij, voor alles in huis zie je opeens oplossingen die je zelf kan printen. Tot ik eens naar mijn kast met Nintendo hardware kijk en mijn originele Game Boy een beetje gammel op een acryl houder zie staan. Daar moest ook een oplossing voor komen, en zo begon het. Tot ik zelf weer op een gamebeurs rond liep en dacht ‘ik kan toch niet de enige zijn met dit “probleem?”’. Ik ben toen aan de slag gegaan en heb een kleine voorraad stands en andere deco items geprint en ben op mijn eerste beurs gaan staan. Dit was echt puur eens om te testen of mensen dit wilden kopen. Waren de stands en andere items die ik tof vind ook populair bij anderen? Zit ik goed met mijn kleuren? Nou, dit bleek dus het geval, die tafel was echt rond het middaguur al vrij sneu om te zien, zo leeg. En zo ben ik aan de slag gegaan. Naam bedacht en printen maar. Vorig jaar echt de focus gehouden op het ontwikkelen en verkrijgen van toffe prints en veel afstellen/proberen. Veel tijd ook gestoken in het vinden van de juiste kleuren. Ik heb de focus op Nintendo, en zo is de kleur rood bijvoorbeeld extreem belangrijk, die mag niet te donker, maar ook niet te flets zijn. Ik heb een Amerikaan, Australiër en Pakistaan die voor mij ontwerpen. Daarbij heb ik ook veel modellen gekocht van ontwerpers of heb in licentie voor commercieel gebruik. Ik merkte al snel dat ik beter ben ik in mooie prints realiseren en dit vermarkten, dan uren te steken in het maken van ontwerpen. Doen waar je goed in bent. Inmiddels heb ik een compacte “printfarm” en is nu ook net de webshop online die langzaamaan gevuld wordt, check www.m-prints.nl!

Als laatste vraag, wanneer is de (retro)game beurs voor jou geslaagd?
Wanneer alle bezoekers een leuke dag uit hebben gehad, daar ga ik voor. Met een glimlach naar buiten lopen. Of dat nu is omdat je met je kids Super Smash hebt gespeeld, je met Mario-pet op bent nagetekend of de doorzichtig paarse Game Boy Color uit je jeugd hebt gevonden. Een getal noemen is lastig, ik weet niet exact wat ik kan verwachten gezien dit de eerste editie gaat zijn. Maar ik doe zeker mijn best om met de marketing zoveel mogelijk mensen te bereiken. De locatie is groot genoeg! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!