donderdag 7 juni 2018

Wat zijn leuke shmups voor het NES?

Shmup, oftewel ¨shoot-em-up¨ is een computerspelgenre waarin de speler slechts een beperkte controle heeft over het te besturen personage (meestal in de gedaante van een ruimteschip of een gevechtsvliegtuig) en vrijwel geheel is gericht op de totale vernietiging van alle vijanden (bron: Unionpedia).

In de jaren ´80 en ´90 zijn er veel van deze games verschenen voor het Nintendo Entertainment System. In dit blog bespreek ik 5 shmups waar ik persoonlijk veel plezier aan beleef. Het gaat mij niet zozeer om de hoge recensies die de game heeft gekregen, maar meer om het fun element. Let´s go...

1. Tiger Heli


Tiger Heli is een heerlijk verticaal scrollende shoot-em-up. Werkelijk alles kan stuk worden geschoten met je helikopter, maar verwacht niet dat hierdoor de game dan ook gemakkelijk is. Je moet flink aan de bak om ver te komen.

2. Xevious


Misschien niet de allermooiste game, maar wel één van de eerste uitgebrachte verticaal scrollende shoot-em-ups terug in de jaren ´80. Xevious speelt lekker weg en het is leuk om bommen te laten vallen via een vast doel voor je schip.

3. Gradius


Gradius verdient ook een plekje in dit rijtje. In tegenstelling tot Tiger Heli en Xevious is deze game een horizontaal scrollende shoot-em-up. Met een simpele besturing waan je je in een pad vol met uitdagingen. Shoot the core!

4. Starship Hector


Starship Hector of, zoals in Japan genaamd, Hector ´87 is zowel een verticaal als horizontaal scrollende shoot-em-up. Dit is een game voor de hardcore shooters fans onder ons die hun scores steeds verder willen verbeteren.

5. Gun-Nac


Gun-Nac verscheen in de nadagen van het Nintendo Entertainment System. Ik vind het zelf één van de mooiste shoot-em-ups met psychedelische graphics. Daar sta je dan oog in oog met vechtende konijnen...

gun-nac voor het nintendo entertainment system en famicom


Zo, dit zijn vijf van mijn favoriete shmups voor het Nintendo Entertainment System. Er zijn nog veel meer klassiekers verschenen die net zo veel lof verdienen als de bovenstaande genoemde games. Laat hier weten welke shmups jij graag speelt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!