dinsdag 4 februari 2020

Interview met HeartBeatHero

HeartBeatHero is terug met zijn nieuwe album ¨Shadow of the Heart¨. Het is een geweldig album vol melodieuze darksynth/thriller synthwave. In dit interview praten we over het album en onthult HeartBeatHero ook nog de naam en datum van zijn volgende album wat over niet al te lange tijd verschijnt.

You can read here the English version of my interview with HeartBeatHero.

HeartBeatHero

HeartBeatHero, kan je iets over jezelf vertellen?
Tot mijn 12e heb ik in de Verenigde Staten gewoond en vanaf de middelbare school ben ik in Nederland opgegroeid. Op de middelbare school ontmoette ik mijn beste vriend, die mij leerde muziek te maken via de computer en sindsdien is dat mijn passie geweest. Verder ben ik een webdeveloper en heb ik een gezin met een lieve vrouw en twee lieve kinderen.

Gefeliciteerd met je nieuwste album ¨Shadow of the Heart¨. Hoe was het om aan dit album te werken?
Dank je wel! Dit album is een verzameling van alle #darksynth tracks die ik sinds april 2019 heb gemaakt. Elke track op het album heeft me kippenvel bezorgd tijdens het maken. Zo weet ik dan ook precies wanneer een track het album gaat halen. Ik heb daarnaast, voor het eerst, de albumhoes gemaakt en daar ben ik best trots op.


In hoeverre verschilt ¨Shadow of the Heart¨ met je voorgaande albums ¨The Matrix of Synthwave¨ en ¨Synthwave Darkness to Light¨?
Ik maak gebruik van andere synths en beats, maar ik denk dat er een bepaalde stijl is die ik heb eigen gemaakt en die blijft zich verder ontwikkelen. Veel mensen waren een beetje geschrokken van de 23 tracks op ¨The Matrix of Synthwave¨, dus heb ik deze keer bewust gekozen voor maximaal 10 tracks. Om de aandacht van de luisteraar te kunnen behouden.

Hoe ga je eigenlijk te werk bij het maken van een nummer? Welke volgorde hanteer je?
Ik maak eerst een groove met een geluid of een lekkere baseline. Daarboven plaats ik wat beats. Dan ga ik een melodie verzinnen. Meestal exporteer ik dan de track en ga ik die in mijn auto beluisteren op weg naar het werk. Als ik de track een aantal keren heb beluisterd, maak ik wat aantekeningen en fix ik bepaalde elementen of ik verwijder wat ik niet meer mooi vind en vervang het met iets vetters. Als de hele structuur staat voeg ik nog effecten toe en soms een stemmetje erbij. Verder alles equalizen en dan bewaar ik het nummer voor een album of zet ik hem vrij snel daarna op SoundCloud.

Uit welke software en hardware bestaat je studio?
Ik heb een Roland JUNO-Di. De geluiden daaruit heb ik maar bij enkele tracks gebruikt. Ik gebruik deze voornamelijk om ideeën op te doen. Het meest maak ik gebruik van software synths. Bijvoorbeeld Sylenth1. En voor het DAW (digital audio workstation) gebruik ik Renoise. Deze software is gebaseerd op een tracker en dit is de workflow die ik het meest gewend ben vanwege het vroegere gebruik van Protracker en Fastracker.

Naast het maken van muziek, heb je ook je eigen podcast ¨HeartBeatHero Radio¨. Kan je hier ons meer over vertellen?
Ja, wat is dat leuk om te doen! Het heeft me echt verrast in alle opzichten. Ik verbreed mijn muzikale kennis van de synthwave scène en het geeft me een geweldig platform om mijn muziek op te promoten. Ook maak ik nog vrienden onderweg. Ik word op bijna alle andere podcasts gedraaid, maar ik maak zoveel muziek dat ik toch echt nog een platform erbij nodig had om iedereen mijn werk te laten horen.

Ik twijfelde lang om het te doen, omdat het veel tijd kost. Ik wist niet hoe fijn ik het zou vinden om met anderen te werken, maar dat is me helemaal niet tegengevallen.

Vroeger tekende ik strips (Goober and Cindy) en om die te promoten had ik een YouTube kanaal waarbij ik andere cartoonists ging interviewen. Dus ik heb al een beetje ervaring met interviews. Wat ik nu zo fijn vind aan de podcast, is dat ik tussen het gepraat ook even van een track kan genieten en meteen weer kan opladen. Ik ben namelijk redelijk introvert dus het kost me ontzettend veel energie om te socializen.

Wat heeft je doen besluiten om synthwave te gaan maken?
Dezelfde vriend die mij muziek heeft leren maken, had het 3 jaar geleden veel over synthwave. Hij was naar een concert geweest van Carpenter Brut en langzamerhand ging ik steeds meer naar die muziek luisteren. Ik besloot om daarna mijn eerste synthwave track te maken en dat was "The Delorean". Het was me goed bevallen en werd al snel veel meer beluisterd dan alle andere tracks die ik ooit had gemaakt. Ik release elke maand een track op SoundCloud en voordat ik het wist had ik mijn eerste album klaar "Synthwave Darkness to Light".


Wat zijn je verdere plannen voor 2020?
Een nieuwe chillwave/synthwave album verschijnt op 2 april 2020, mijn verjaardag. Ik ben er nu al heel trots op en ben blij met de keuze om dit jaar twee albums uit te brengen. Na "Shadow of the Heart" gaat het aankomende album in april "Retro Heart Island" heten (première). Op dit moment heb ik een opdracht uitstaan bij iemand die het artwork aan het doen is, dus ben ik benieuwd naar het resultaat.

Tot slot, heb je nog wat laatste woorden aan de lezers van dit interview?
Ik ben zo dankbaar voor de synthwave community en dankbaar voor al mijn fans. Niet alleen voor mijn muziek, maar ook voor mijn podcast. Die loopt enorm lekker en grote dank ook voor mijn co-hosts en gasten. Dank je wel voor dit interview en ik vraag je bij deze of je het leuk zou vinden om bij een toekomstige podcast aanwezig te zijn en een synthwave selectie met mijn luisteraars te delen? Lijkt je dat leuk?

Ontzettend bedankt voor dit interview HeartBeatHero en ik schuif graag een keer aan bij een nieuwe podcast!

Je kunt HeartBeatHero volgen op:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!