dinsdag 12 mei 2020

Album van de week: Miami Nights van Mantus

Het album van deze week is: Miami Nights van Mantus.

Miami Nights van Mantus

Een paar dagen voor de release van ¨Miami Nights¨ ontving ik een berichtje van Mantus waarin hij vertelde dat Retro City Records zijn nieuwe album snel ging uitbrengen. En wanneer Mantus nieuw werk uitbrengt, stijgt bij mij de factor van spanning en enthousiasme meteen. Vooral toen Mantus ook nog aangaf dat hij de nummers op ¨Miami Nights¨ zijn beste werk tot nu toe vindt. Kan ik hem daarin gelijk geven?

Ik zal deze vraag maar meteen voor je beantwoorden met een volmondige JA! Ja, dit is het beste werk van Mantus tot nu toe. Na het al prachtige ¨Summer Dreams¨ van december vorig jaar heeft Mantus zijn eigen lat weer een stuk hoger gelegd en een nieuw album vol heerlijke dreamwave/retrowave nummers uitgebracht.

Laten we het even over de nummers hebben, want daarover valt genoeg te vertellen. De beat valt meteen met de deur in huis op het openingsnummer Amsterdam Vice. Het ritme gaat lekker door en wordt opgefleurd met spannende synthesizer klanken. Dit nummer had zo in een achtervolgingsscène van de Nederlandse klassieker ¨Amsterdamned¨ kunnen worden gebruikt. Zie je het al voor je? Huub Stapel, de bijdehante politieagent met peuk in de mond, racend over de Amsterdamse grachten en de muziek van Mantus uit de speakers. Geweldig!

Het tweede nummer heet Chasing The Illusions en wordt ook voorzien van een pompende beat, maar nu met een dikke baslijn. Het nummer voelt warm aan, maar tegelijkertijd ook enigszins beklemmend. En dat past precies bij de titel van dit nummer; op jacht naar illusies. Het is dan ook een interessant opstapje naar het derde nummer Miami Nights, mijn favoriete nummer van dit album.

Als je de baslijn aanvoelt door je koptelefoon en je betoverd raakt van de melodieën en vele geluidslagen, snap je precies wat ik bedoel. Dit nummer geeft je kippenvel en is gewoon zo mooi, dat ik er in emotionele buien, tranen van krijg in mijn ogen.

Het vierde nummer California Cruise heeft wel wat weg van een Timecop1983 nummer qua geluid. Ook hier weer een heerlijke baslijn en nostalgisch klinkende synthesizer klinken. Het toevoegen van de cowbell, maakt dit nummer compleet.

Het vijfde nummer Night Drive kent ook weer aan de ene kant een beklemmend repetitief geluid, maar ook de mooiste synthesizer klanken die je je kunt voorstellen. De opbouw werkt uitstekend en halverwege het nummer opent de hemel zich letterlijk en figuurlijk bij de briljante melodie die Mantus uit zijn mouw schudt. Dit is genieten!

Met het zesde nummer Final Lap zijn we aan het einde toegekomen van dit album en schroeft Mantus nog even het tempo op. De energie die dit nummer uitstraalt is voelbaar en de sample van racende bolides wordt goed toegepast. Vroem vroem! Met dit nummer komen we aan bij de finish en is het jammer dat de reis er op zit. Maar wat was het mooi en onvergetelijk. Mantus heeft het weer geflikt!

Conclusie

¨Miami Nights¨ is het beste werk van Mantus tot nu toe. In zijn nog jonge carrière binnen de synthwave wereld heeft Mantus ons al zo veel vreugde gegeven met al zijn releases, dat hij bij mij niet meer stuk kan. Vanaf het begin beschouw ik Mantus al tot een enorm groot talent en blijft hij mij steeds weer verbazen met zijn nieuwe releases die van een ontzettend hoog niveau zijn. Het is tijd dat de rest van de wereld Mantus ook ontdekt en in zijn/haar harten sluit. ¨Miami Nights¨ gaat in vele eindejaarslijstjes terugkomen en zeker ook in die van mij. Een heel groot compliment voor Mantus en het is een eer jou te mogen kennen. Koop dit album mensen en wel meteen!

1 opmerking:

  1. wij, hannah en Koen wisten altijd al, dat deze jongen artistieke kwaliteiten heeft !

    BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je bericht!