donderdag 20 augustus 2020

Een ode aan C.J. Bolland

Als liefhebber van de house- en techno muziek uit de jaren ´90, zijn er veel producers en acts die ik heel hoog heb zitten. Eén van die producers is de Belg Christian Jay Bolland. Een zeer belangrijk persoon die mede aan de wieg heeft gestaan van de Europese technosound.

CJ Bolland

C.J. Bolland werd op 18 juni 1971 geboren in het Engelse Stockton-on-Tees. Op de leeftijd van drie verhuist zijn familie naar Antwerpen. De new wave en electro muziek uit de jaren ´80 beïnvloeden C.J. Bolland om zelf muziek te gaan maken en in 1989 brengt hij zijn eerste nummer uit met als titel Do that Dance.

R&S Records

C.J. Bolland sluit zich eind jaren ´80 aan bij R&S Records. Het platenlabel van Renaat Vandepapeliere en Sabine Maes, wat zij in 1984 oprichten. Met volledige artistieke vrijheid kan C.J. Bolland aan de slag en brengt hij vele klassiekers uit onder zijn eigen naam en andere pseudoniemen (Space Opera, The Project, Ravesignal, Pulse en BCJ).

In 1992 verschijnt zijn debuut album ¨The 4th Sign¨. Een schitterend gevarieerd album vol pompende techno, trance en progressive geluiden. Met hits als Camargue, Nightbreed en Mantra kan dit album worden gezien als een mijlpaal binnen de Europese dance scène. Al snap ik tot op de dag van vandaag niet precies wat nu de keuze is geweest voor de albumhoes. Maakt ook niet uit. De muziek is prachtig en via Amazon heb ik eindelijk mijn eigen exemplaar op CD weten te bemachtigen.

CJ Bolland - The 4th Sign

In 1995 start Studio !K7 de DJ-Kicks-reeks en is C.J. Bolland de eerste persoon die een mix-album aflevert met als titel ¨DJ-Kicks: C.J. Bolland¨.

Ook verschijnt nog in hetzelfde jaar zijn tweede album ¨Electronic Highway¨. 

Sugar is Sweeter

In 1996 brengt C.J. Bolland zijn derde album ¨The Analogue Theathre¨ uit en scoort hij met Sugar is Sweeter een nummer 1 hit in de Verenigde Staten. Ook het nummer The Prophet doet het enorm goed.

Op album gebied wordt het daarna een tijdje stil en verschijnen in het eerste decennium van de nieuwe eeuw nog de albums ¨The 5th Sign¨ (2005) en ¨500€ Cocktail¨ (2009).

Een ware legende

De sound van C.J. Bolland is enorm belangrijk geweest bij het volwassen worden van de Europese technosound. De releases van C.J. Bolland vlogen als warme broodjes over de toonbank en elke liefhebber van dance uit de jaren ´90 kent wel een nummer van deze man.

Daarom dan ook deze ode aan C.J. Bolland en nog eens een mooi moment om stil te staan bij de geweldige muzikale bijdrage van de Engelse Belg.

Hieronder hoor je mijn favoriete nummer van C.J. Bolland. Afkomstig van het album ¨The 4th Sign¨ uit 1992 is dit het nummer Pendulum. Helemaal te gek en nog eens extra bijzonder voor mij omdat dit nummer terug te horen was op een opname van DJ Eddy de Clerq uit begin 1993 in The Tumult te Abcoude. Mijn broer kwam in die tijd, als vrijwilliger, thuis met cassette bandjes met opnames van verschillende DJ´s. De tapes van Eddy de Clerq behoorden altijd tot mijn meest geliefden. Geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!